Η Ελληνική Eταιρεία Κατώτερου Γεννητικού Συστήματος ιδρύθηκε το 2017 και ανεγράφη στα βιβλία των επιστημονικών σωματείων του Ειρηνοδικείου Αθηνών, το ίδιο έτος. Τα ιδρυτικά μέλη της είναι 60.
ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ:
Το κατώτερο ουρογεννητικό σύστημα της γυναίκας και ο πρωκτός θεωρούνται σήμερα μια περιοχή με κοινά χαρακτηριστικά.
Στην περιοχή αυτή υπάρχουν διαφορετικά συστήματα (ουροποιητικό, γεννητικό και γαστρεντερικό) και πολλαπλά όργανα (ουροδόχος κύστη, ουρήθρα, τράχηλος μήτρας, κόλπος, αιδοίο, περίνεο και πρωκτός), με αλληλεπιδράσεις μεταξύ τους και εμφάνιση λειτουργικών διαταραχών που ξεπερνούν τα όρια ενός μεμονωμένου συστήματος ή οργάνου.
Στη συγκεκριμένη περιοχή εμφανίζονται πολλά νοσήματα που δεν αφορούν μόνο ένα όργανο ή ένα σύστημα, όπως:
Λαμβάνοντας υπόψη το φάσμα των ανωτέρω νοσημάτων και διαταραχών, που συνήθως αφορούν πολλαπλά όργανα και συστήματα, θεωρείται σήμερα ότι δεν είναι πλέον δυνατή η αντιμετώπισή τους μεμονωμένα από γιατρό μιας συγκεκριμένης ειδικότητας. Τα όρια μεταξύ των κλασσικών ειδικοτήτων θεωρούνται πλέον ξεπερασμένα και αποτελούν εμπόδιο για την ιδανική αντιμετώπιση των ανωτέρω προβλημάτων. Η σύγχρονη τάση είναι μια ασθενοκεντρική προσέγγιση στην οποία η συνεργασία μεταξύ εξειδικευμένων γιατρών μπορεί να δώσει τα βέλτιστα αποτελέσματα.
Μέχρι τη δεκαετία του 90’ οι παραμορφώσεις του πυελικού εδάφους από τον τοκετό εθεωρούντο ότι ανήκουν στην αποκλειστική αρμοδιότητα της κλασσικής γυναικολογίας. Αναγνωρίστηκε κατόπιν ότι χρειάζεται εξειδικευμένος γιατρός για την αντιμετώπιση των ουρογεννητικών προβλημάτων και έτσι προέκυψε διεθνώς η εξειδίκευση της Γυναικολογικής Ουρολογίας.
Στα επόμενα χρόνια φάνηκε η ανάγκη συνεργασίας γυναικολόγων και δερματολόγων για τα νοσήματα αιδοίου, τις δερματοπάθειες της περιοχής αιδοίου και πρωκτού. Τα καλοήθη και τα κακοήθη νοσήματα που προκαλούνται από τους HPV σε ολόκληρο το κατώτερο γεννητικό σύστημα και στην περιοχή του πρωκτού έκαναν αναγκαία τη συνεργασία γυναικολόγων, δερματολόγων και πρωκτολόγων.
Είναι κοινή διαπίστωση ότι οι μολύνσεις αυτών των περιοχών από σεξουαλικά μεταδιδόμενους μικροοργανισμούς ανήκουν στο αντικείμενο της Αφροδισιολογίας αλλά πολλές από αυτές απασχολούν όλες τις ανωτέρω ειδικότητες.
Πολλές φορές κρίνεται απαραίτητη η παρέμβαση εξειδικευμένου λοιμωξιολόγου προκειμένου να επιλυθούν επίμονα προβλήματα φλεγμονών (πχ σε επιμένουσες κυστίτιδες και μυκητιάσεις). Λόγω της εξέλιξης της βιοϊατρικής τεχνολογίας κρίνεται απαραίτητη και η συνδρομή της Μοριακής Βιολογίας όπως και η εξειδίκευση των βιοπαθολόγων στην αντιμετώπιση προβλημάτων της συγκεκριμένης περιοχής.
Οι δερματοπάθειες και οι προκαρκινικές αλλοιώσεις στο αιδοίο και στον πρωκτό χρειάζονται την εργαστηριακή υποστήριξη εξειδικευμένων εργαστηρίων παθολογικής ανατομικής, ενώ τα σεξουαλικά προβλήματα που δημιουργούνται στην περιοχή από τις ανατομικές παραμορφώσεις, την ατροφία και τα σύνδρομα πόνου χρειάζονται συνδυασμένη φροντίδα από τους παρόχους υγείας.
Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα ανωτέρω κρίνεται ότι είναι πολύ σημαντικό οι ασχολούμενοι με την περιοχή γιατροί να μοιράζονται τις εμπειρίες τους και να υπάρχει συνεχής επιμόρφωση και ανταλλαγή απόψεων και να μπορούν από κοινού να διαμορφώνουν πρωτόκολλα και οδηγίες για την πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση των νοσημάτων αλλά και για την πιο αποτελεσματική πρόληψη.
Για όλους τους ανωτέρω λόγους θεωρείται ότι η επιστημονική συνεργασία μεταξύ γιατρών διαφορετικών ειδικοτήτων που έχουν ως στόχο την πρόληψη και αντιμετώπιση των νοσημάτων του κατώτερου ουρογεννητικού συστήματος της γυναίκας και της περιοχής του πρωκτού είναι αναγκαία.
Η δημιουργία μιας επιστημονικής εταιρείας πολλαπλών ειδικοτήτων που ασχολούνται με τη συγκεκριμένη περιοχή του σώματος της γυναίκας (ασθενοκεντρική προσέγγιση) θα μπορεί να συμβάλει καθοριστικά με τη διοργάνωση σεμιναρίων, συνεδρίων και φυσικά με δημοσιεύσεις, στην επιμόρφωση των γιατρών με αποτέλεσμα τη βελτιστοποίηση της υγείας της γυναίκας.
by site4doctor and MyMedical